Top 5 taboes in Nederland

Wat is een taboe?

De officiële betekenis van taboe is: ‘iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken.’ De taboe schijnt uit het oude Polynesië te komen. Van voor 1777! En voor het geval jij (hopelijk) ook niet weet waar dat ligt: check de rode cirkel.

We hebben besloten om de geschiedenis van taboes dus maar eens te gaan bestuderen :p Anyway, we doen al heel lang moeilijk over normale dingen en daarom bespreken we nu de top 5 taboes in Nederland.

 

1. Burn-out bij jongvolwassenen

Door de flexibele arbeidsmarkt en de hoge prestatiedruk lijdt in 2018 één op de drie jongvolwassenen aan angst en stress. 10% heeft zelfs constant last van ernstige vermoeidheidsklachten. En geloof ons, wij hebben genoeg mensen met een burn-out in onze direct omgeving.

Als je altijd met alles tegelijk bezig wilt zijn en altijd wilt presteren, begin je ook vanzelf te “falen”. Komende maand besteden wij extra aandacht aan de burn out en depressies. Want voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

2. Verslavingen (bij jongvolwassenen)

Volgens Jellinek zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen mensen verslaafd. En dat kan best kloppen, want wij zijn dat ook al. De een aan sigaretten (Sterre) en de ander aan lippenbalsem (Femke). Jellinek heeft het over mensen die afhankelijk zijn van tabak, seks, gamen, drugs, gokken of medicijnen. Seks of verslavingen aan bepaald gedrag zijn niet eens meegerekend. Laat staan social media verslavingen. Want wat zou jij kiezen? Een jaar geen seks of een jaar geen social media? De kans dat jijzelf, een vriend of collega met een verslavingsprobleem kampt, is dus best groot!

 

3. Seks

Waarom is seks en praten over seks nog steeds een taboe? De meerderheid van de mensen deelt deze ‘hobby’. Het hoort bij het leven en het kan ook nog eens heel leuk zijn! Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt 😉 Misschien is dit een taboe doordat de maatschappij steeds preutser wordt in vergelijking met de jaren ‘50. Denken jullie dat we steeds preutser worden ondanks alle halfnaakte, twerkende vrouwen in videoclips? En nee, we bedoelen niet praten over seks zoals “Ik heb laatst **** geneukt. Maar gewoon open en eerlijk. Er kan zelfs wel eens een stukje liefde bij komen kijken. Gelukkig komt het onderwerp steeds meer ter sprake op internet en in televisieprogramma’s. Hoe ervaar jij dit en hoe open praat jij over seks?

 

4. Ongesteldheid

Spuiten en Slikken vecht al heel lang tegen menstruatie als taboe. Verschillende presentatrices en YouTubers helpen andere met hun #kutverhaal. Met deze hashtag roepen ze vrouwen op om hun menstruatie verhalen & tips te delen op social media. Op die manier proberen ze deze taboe uit de wereld te helpen! Uit onderzoek is gebleken dat 52% van de Nederlandse tieners nog liever wordt gepest dan dat ze over hun menstruatie praten. Say whut?! Het is tenslotte al kut genoeg, extra tips kunnen nooit kwaad. Wij zijn bijvoorbeeld volledig uitgeschakeld tijdens de eerste dag van onze menstruatie. Iets met alleen maar willen huilen op bed, een kruik in je onderbroek en chocola? Zou jij anoniem je #kutverhaal en tips met anderen delen?

 

5. Inkomen/geld

Wat verdien je en hoeveel huur betaal je voor je woning? Uit onderzoek van Stepstone is gebleken dat slechts 23% van de werknemers praat over hun salaris. Aan de grote klok hangen is niet nodig, maar kan het nou zoveel kwaad als je het met iemand bespreekt? Wij denken dat het misschien komt omdat mensen dan verwachtingen scheppen of krijgen. Want als die ene vriendin nou super veel verdient, dan kan ze eigenlijk ook wel een extra rondje geven in de kroeg. Eens of oneens?