Vraag en aanbod in de economie

Neem het verschijnsel rittenregistratie. Dit is voor de meeste bedrijven belangrijk om de winst mee te kunnen bepalen en de hoogte van de kosten. Een ander belangrijk verschijnsel voor winstbepaling is de hoogte van de verkoopprijs. Iedereen is bekend met vraag en aanbod in de economie. Hoe hoger je vraagprijs, hoe meer aanbod, maar hoe minder vraag. Hoe lager je vraagprijs, hoe minder je aanbod, maar hoe meer je vraag. Het is dus de kunst om precies de goede vraagprijs in te stellen, waardoor je vraag en aanbod overeenkomen. Hierdoor kan je je winst vergroten. 

Hoe bepaal je je vraagprijs? 

Het is dus erg lastig om de balans te vinden tussen vraag en aanbod. Je krijgt ook te maken met dit probleem als particulier, bijvoorbeeld bij de verkoop van je huis. Je moet de vraagprijs kunnen bepalen naar aanleiding wat je in bezit hebt. Neem hierbij als factoren bijvoorbeeld het aantal kamers, de vierkante meters, de grootte van de tuin, etc. Ook moet je beslissen voor jezelf of je het huis met spoed wil verkopen of als je geduld hebt. Wanneer je het met spoed wil verkopen is het dus handig om iets onder je bedachte verkoopprijs te zitten, zodat het aantrekkelijker wordt voor de koper en deze sneller toe zal slaan. 

De huidige woningmarkt 

Tegenwoordig leven we in een woningmarkt waarbij er niet genoeg aanbod is om de vraag te overzien. Dit wil zeggen dat huizen erg snel verkopen en meestal voor meer dan de vraagprijs verkocht worden. Dit kan je ook mee in je overweging nemen. Je kan kijken hoe de woningmarkt ervoor staat en van daaruit bepalen of je hoger wil inzetten of niet. In de huidige woningmarkt is het dus handig om iets hoger in te zetten, aangezien er toch altijd wel een koper is die geïnteresseerd is, puur door het beperkte aanbod aan huizen.