Wifi versterker, waar dient het voor?

Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van het internet. We kunnen enorm veel handelingen verrichten online. Steeds meer zaken worden digitaal op het internet geregeld. Gebeurde dit eerst vooral op een vaste plek bij de computer, tegenwoordig is het overal in huis handig om internet te hebben. Het wifi bereik van je netwerk is vaak echter niet overal even sterk. Denk bijvoorbeeld aan plekken als de zolder of in de tuin. Gelukkig is dit probleem op te lossen door een wifi versterker in je huis te plaatsen. In dit artikel zullen we bespreken hoe dit ingenieuze apparaat precies werkt en wat de verschillen tussen de vele uiteenlopende modellen zijn.

free-wifi

Hoe werkt een wifi versterker?

Zoals gezegd kun je je wifi signaal versterken door middel van een wifi versterker. Hoe werkt dit precies? Meestal is het modem geplaatst op de plek waar de kabel het huis binnenkomt. In veel gevallen is dit in de woonkamer of in de meterkast. Als het modem in de meterkast is geplaatst, vormt dit vaak al een probleem voor het signaal van de wifi. De meterkast is vaak zeer klein en er lopen enorm veel kabels. Dit belemmert het modem om in het hele huis goede wifi te verzenden. Een wifi versterker kan dit probleem oplossen. Dit slimme apparaat pakt het signaal van de modem op en versterkt dit. Daardoor functioneert de wifi versterker vaak ook als router. Zo kunnen de apparaten met elkaar communiceren, waardoor het signaal ook weer versterkt wordt. Je kunt het wifi signaal versterken door een versterker te kopen die het signaal van de kabel ontvangt en dat als wifi signaal doorzendt. Dit is de beste manier om een sterk wifi signaal te krijgen in het hele huis. In dat geval moet wel de kabel van de modem naar de versterker worden verlegd.

Simpel in het stopcontact of toch meer geavanceerd, keuzes te over!

De meest simpele manier om een wifi versterker in je woning aan te sluiten is door het simpelweg in het stopcontact te steken. Een dergelijke versterker heet een wifi repeater. De wifi repeater pikt het wifi signaal op en maakt het sterker. Heb je geen zin om kabels te gaan leggen? Of ben je op zoek naar een iets verfijnder apparaat dan een simpele wifi versterker in het stopcontact? Dan kun je gebruik maken van een zogenoemd homeplug systeem of powerline systeem. Je maakt dan gebruik van de stroomkabels die al in huis liggen. Je plaatst de zender bij de modem in het stopcontact en sluit vervolgens de wifi versterker aan op het modem met een kabel. Vervolgens kun je de ontvanger op ieder stopcontact in de woning plaatsen. Je hebt op deze manier een veilig thuisnetwerk. Daarnaast kun je van de ontvanger een hotspot maken met een of twee Fast Ethernetpoorten. Je kunt op deze manier wel 500Mbps snelheden halen voor internet-toepassingen. Als je het liefst geen stopcontact wilt verliezen op de plek waar de homeplug wordt geïnstalleerd, kun je ook gebruik maken van een wifi versterker met een stopcontact dat ingebouwd is.

Verschillende snelheden, frequenties en standaards

Bij het aanschaffen van een wifi versterker is het belangrijk om te letten op de verschillende specificaties. Per wifi versterker kunnen bijvoorbeeld de snelheden van het internet enorm verschillen. De aanduiding Mbps of megabit per seconde is de snelheid van de gegevensoverdracht. Mega staat hierbij voor miljoen. Hiervoor geldt heel simpel: hoe hoger het aantal Mbps is, des te sneller en beter je wifi versterker zal werken. Verder is het belangrijk te letten op de frequentie. Wifi werkt door middel van radiofrequenties in ofwel de 2,4 GHz- of de 5,0 GHz-band. Soms kun je daarbij last krijgen van storing door apparaten die op dezelfde frequentie werken. Zo werken apparaten als magnetrons of draadloze telefoons wel eens op dezelfde band. Dit is vooral van belang bij iets oudere 802.11b en 802.11g apparatuur. De wifi standaards die worden gebruikt, geven de verschillende snelheden en frequenties aan. Als er IEEE 802.11a wordt gebruikt, maakt de wifi versterker gebruik van een 5,8 GHz-band met 54 Mbps. Gaat het om de IEEE 802.11g, dan werkt deze op 2,4 GHz en heeft ook een snelheid van 54 Mbps. IEEE 802.11n werkt zowel in de 2,4 GHz- als 5,8 GHz-band, en heeft een snelheid van minstens 150 Mbps tot 800 Mbps. Als u gebruik maakt van IEEE 802.11u, heeft u er geen problemen mee wanneer er roaming plaatsvindt over uw wifi versterker en netwerk.

Let op een goede beveiliging

Naast de verschillende soorten aan apparaten en router en de verschillende standaards, is het van belang om op een aantal andere zaken te letten. Als de wifi versterker bijvoorbeeld veel antennes heeft, is dit heel erg gunstig. Zo kan de wifi versterker beter werken. Ook is het aantal poorten van belang. Misschien wil je namelijk sommige apparaten toch liever aansluiten op het wifi netwerk door middel van fysieke kabels. Bovendien moet de beveiliging van de versterker net zo sterk zijn als de rest van je draadloze netwerk. Je wilt ten slotte geen ongewenste gasten in jouw netwerk aantreffen! Wifi versterkers maken over het algemeen gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beveiliging. Je moet hierbij denken aan WPA, WEP en WPA2.

De twee belangrijkste wifi versterker merken: TP link en Netgear

Als je op zoek bent naar een wifi versterker, zal je heel vaak de namen TP link en Netgear voorbij zien komen. Beiden zijn vooraanstaande merken die kwaliteit en betrouwbaarheid leveren. Ze bestaan al vele jaren in de wifi versterker business en lopen vooruit met de nieuwste technieken. Zowel TP link als Netgear bieden wifi versterkers in uiteenlopende prijsklasses aan. Welke wifi versterker je het beste kunt aanschaffen, zal afhangen van de specificaties, de mogelijkheden die je wilt hebben en het bedrag dat je wil uitgeven. Het is wel aan te raden om een wifi versterker van TP link of Netgear aan te schaffen. We wensen je alvast veel draadloos internet plezier toe met je wifi versterker!