Check jouw waterhardheid

Water kan een hoge concentratie kalk bevatten. Sommige mensen ervaren dit als minder prettig om te drinken. Onze apparaten kunnen verkalken door kalkaanslag en kapot goed of minder goed functioneren. Een hoog kalkgehalte in drinkwater is niet schadelijk voor het menselijk lichaam maar wel voor onze apparaten. Bij teveel kalkaanslag kun je apparaten ontkalken. Om kalkvorming te voorkomen kun je ook gebruik maken van een waterontharder.

Het woord waterontharder verklaart zich zelf. Het water wordt doormiddel van de waterontharder minder hard gemaakt. De hoeveelheid kalk in het water wordt verminderd waardoor er minder of geen kans is op kalkaanslag in apparaten. Een waterontharder kan een stof of apparaat zijn dat de hoeveelheid kalk verminderd.

De waterhardheid wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesiumionen die zich in het water bevinden. Een waterontharder is een stof die de ionen chemisch aan zich bindt waardoor de hoeveel ionen in het water afneemt en het water zachter wordt. Water kan ook doormiddel van ultrafiltratie onthardt worden. Hierbij word het water onder hoge druk door een membraam geperst. Deeltjes die groter zijn dan 100Nm blijven in de membraam achter en het water word op deze manier gezuiverd. De methode ultrafiltratie benadert distillatie omdat er vrijwel alleen water moleculen overblijven en enorm zuiver water oplevert.

Om te bepalen of je zelf een waterontharder nodig hebt kun je hier op de site van de Waterleidingsmaatschappij kijken wat de hardheid van het water in jouw omgeving is, en daarmee of het gebruik van een waterontharder effectief nodig is om de levensduur van je apparaten te vergroten.