Regel het samenwonen officieel met een contract

Ben je niet getrouwd, maar wil je wel iets meer met elkaar verbonden zijn dan alleen de titel ‘samenwonend’ omvat? Dan komt een samenlevingsovereenkomst heel goed van pas. Zo een officieel formulier geeft aan hoe jullie bezittingen en inkomsten zijn verdeeld en het kan alle instructies bevatten wat er moet gebeuren in geval bij ongelukken of zelfs overlijden van één van de partners die deel uit maakt van de samenlevingsovereenkomst.

Kinderen en een samenlevingsovereenkomst

Een vraag voor velen is: hoe zit het met kinderen en het contract? Zodra een kind geboren wordt, geldt de vrouw automatisch als de moeder. Echter, de vader van de baby moet eerst naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om aan te tonen dat hij daadwerkelijk de vader van het kind is. Dit kan overigens bij 010 notaris in Rotterdam gedaan worden.

Einde van het contract

Wanneer een contract eventueel beëindigt wordt, heeft de ex-partner niet automatisch meer recht op alimentatie. Dit heeft hij of zij wel, wanneer dit was overeengekomen in het samenlevingscontract. Met het contract is bovendien geregeld dat u van elkaar erft, wanneer één van de partners komt te overlijden. Op die manier bent u een hoop onzekerheid voor. U wilt tenslotte dat uw partner uitstekende verzorging kan krijgen na een ernstig ongeval. Het moment van kiezen is vaak nog erg ingewikkeld. Het opstellen van een samenlevingscontract, dat overigens moet gebeuren bij de notaris, gebeurt vaak bij een grote gebeurtenis binnen een relatie tussen twee mensen, zoals het kopen van een huis, of wanneer er een baby op komst is.

Simpel gezegd voorkomt een samenlevingscontract dat er fricties of onzekerheden bestaan binnen een relatie tussen twee personen, wanneer ze bijvoorbeeld willen gaan samenwonen of het gezin willen uitbreiden. Bezoek de notaris om het officieel vast te laten leggen.