Tips voor lekkerdere koffie

Vele Nederlanders kunnen in de ochtend niet zonder hun kopje koffie. Sommige mensen zetten het heerlijke bruine drankje thuis met cups voor dolce gusto of goedkope nespresso cups, terwijl andere mensen in de rij staan bij een koffiezaakje om dat verrukkelijke warme spul te drinken. Slechte koffie op werk vinden mensen heel vervelend en ze zeggen vaak dat die koffie niet zo lekker als thuis is. Wij denken echter dat je met onderstaande tips ook je koffie thuis lekkerder kunt maken. Probeer ze maar eens.

 

Water

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar een van de belangrijkste ingrediënten van een kopje koffie van hoge kwaliteit is het water. Heet water is een superoplosmiddel dat aroma’s en oliën uit koffiedik verwijdert. Hoewel deze smaken en oliën cruciaal zijn, zijn ze slechts goed voor 1,25 procent van wat er in je beker zit. Met andere woorden, een goed uitgepakte kop koffie is 98,75 procent water, dus als het water waarmee je aan het brouwen bent niet goed is, zal je koffie dat ook niet zijn. Als je kraanwater geuren of smaken van chloor, kalk of roest heeft, zal je koffie dat ook doen. Gebruik in plaats daarvan alleen gezuiverd water (of zo dicht mogelijk gezuiverd als je kunt krijgen). Als je je afvraagt hoe zuiver het leidingwater van je huis is, kun je hiervoor een TDS-meter gebruiken, een redelijk geprijsde gadget die de zuiverheid van water meet. Gebruik echter geen gedistilleerd water. Zonder mineralen heeft de koffie geen lekkere smaak.

 

Temperatuur

De Specialty Coffee Association of America heeft ondervonden dat de ideale watertemperatuur voor het zetten van koffie 198 tot 202 graden Fahrenheit of 92,2 tot 94,4 graden Celcius. Kouder water zal resulteren in platte, ondergeëxtracteerde koffie, terwijl heter water de maling zal verbranden en de smaak van uw kopje zal schaden. Een eenvoudige keukenthermometer verbetert de smaak van uw koffie met sprongen.