Suède schoonmaken

Suède is een lastig materiaal. Wanneer je bijvoorbeeld suède schoenen hebt in een lichte kleur, is het moeilijk om deze schoon te maken wanneer ze vies geworden zijn. Daarbij is ook het verven van suède een vak apart. Er zijn veel kleuren suède maar degene die je het vaakste ziet, zijn blauw, wit en zwart. Wanneer je suède schoenen zo vies zijn dat je van plan bent om ze te gaan verven, zijn er een paar dingen die je nodig hebt. Gewone leerverf werkt niet goed op suède schoenen. Daarom heb je speciale suède verf nodig.

 

Deze verf is ook wel een soort schoenpoets. Daarbij heb je een borsteltje nodig welke speciaal gemaakt is om suède mee te behandelen en een kommetje met heet water. De eerste stap is om je schoenen schoon te maken. Dit doe je door eerst vijf minuten je schoen boven het hete water te houden. Hierdoor wordt het materiaal soepel en is het grootste gedeelte van het vuil al makkelijk weg te krijgen. Dit doe je met behulp van de stroeve kant van de suède borstel. Je moet met het borsteltje met het suède mee wrijven, het is belangrijk dat je niet tegen de richting in gaat. Alleen wanneer de schoenen echt heel vies zijn, kun je met beleid tegen de richting in borstelen.

 

Wanneer je de schoen hebt schoongemaakt is het nodig om deze goed te laten drogen. Maak vlak voordat je de schoen gaat verven de schoen voor een laatste keer nog even goed stofvrij met behulp van het borsteltje. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je gaan beginnen met verven. Dep de kwast in de suède verf. Verf de schoen daarna voorzichtig en laat deze wederom goed drogen wanneer je klaar bent met de behandeling. Je schoenen zien er weer als nieuw uit en je kunt er weer een lange tijd mee vooruit!