Subsidie op zonnepanelen vanaf 2 juli beschikbaar

Het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie stelt vanaf 2 juli 2012 een subsidie van 22 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. In 2013 wordt nog eens 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Per huishouden kan een subsidie worden aangevraagd die maximaal €650,- bedraagt, indien men wordt voldaan aan de gestelde criteria. In dit artikel leest u waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie, evenals enkele praktische tips zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voorwaarden voor subsidie op zonnepalen

De vergoeding is in het leven geroepen voor zonnepanelen met een vermogen van meer dan 600 watt piek vermogen. Voor de volledigheid, een zonnepaneel van een gemiddeld huishouden heeft een vermogen van minimaal 1300 watt. Om dergelijke wattages te winnen is een systeem van ongeveer tien vierkante meter zonnepanelen benodigd. De subsidie is gelimiteerd tot €650,- euro per huishouden, dit komt neer op een maximum van 3500 watt. Om dit te realiseren is ongeveer twintig vierkante meter aan zonnepanelen benodigd.

Hoe aan te vragen?

Gezien het beperkte subsidiepotje van de overheid is het verstandig om niet te lang te wachten met het aanvragen van subsidie indien u heeft besloten om zonnepanelen te laten plaatsen. Indien u subsidie wilt aanvragen dan dient u dit digitaal te doen, bij het elektronisch loket van AgentschapNL. Dit is vanaf maandag 2 juli 2012 mogelijk. Voor de aanvraag heeft u uw DigiD code nodig en een getekende overeenkomst (digitale versie).

Koopovereenkomst zonnepanelen

Wanneer u alleen zonnepanelen wilt kopen wanneer u de subsidie krijgt toegewezen dan is het verstandig om een ontbindende voorwaarde in het contract met de zonnepanelen leverancier op te laten nemen. Op deze manier heeft u de zekerheid dat u kunt afzien van de aanschaf wanneer u de subsidie op zonne-energie niet krijgt toegewezen.