Stap voor stap duurzamer

Met zijn allen doen we steeds harder ons best om een duurzamere wereld voor elkaar te krijgen. Ook zijn er mensen die hier wel aan bij willen dragen, maar gewoon niet goed weten hoe ze dit precies kunnen doen. Om je daar een handje bij te helpen, noem ik hier een aantal dingen die bijdragen aan het verduurzamen van de wereld. Zo kun je minderen met vlees eten, langer met je spullen doen en je huis duurzaam verwarmen.

Minder of geen vlees eten

De bio-industrie is veel schadelijker voor het milieu dan de meeste mensen denken. Als iedereen in Nederland twee dagen in de week hun vlees zouden vervangen voor een plantaardige variant, scheelt dat op jaarlijkse basis een hele hoop CO2-uitstoot. Om precies te zijn: een CO2-uitstoot welke gelijkstaat aan dat van 570.000 personenauto’s.

Daarbij draagt de mondiale veehouderij voor twaalf procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Niet heel Nederland hoeft gelijk vegetariër te worden, een of twee dagen in de week geen vlees doet al een hele hoop.

Wees zuinig op je spullen

Het lijkt wel of we tegenwoordig geen 4, maar 52 seizoenen kennen. Bijna iedere week hangt er wel weer een nieuwe collectie in de kledingwinkels. Het erge is: gemiddeld dragen we een kledingstuk maar vier(!!!) keer. Door steeds maar weer nieuwe kleding te kopen draag je niet alleen bij aan de fast-fashionindustrie, maar ook aan milieuvervuiling. Koop bijvoorbeeld enkel nog iets nieuws wanneer je het écht nodig hebt en ga eens wat vaker tweedehands shoppen.

Kies voor duurzame producten

Er komen steeds meer duurzame producten op de markt. Zo rijden er al een heleboel elektrische auto’s. Ook willen steeds meer mensen van het gas af. Een duurzaam alternatief is bijvoorbeeld een waterpomp. Zo een waterpomp haalt energie uit de buitenlucht of uit de bodem. Er is dus geen gas voor nodig en een milieuvriendelijk alternatief.

Al deze kleine dingen kunnen samen bijdragen aan een duurzame wereld. Met zijn allen kunnen we de wereld stap voor stap een betere plek maken. We willen onze kinderen immers in een gezonde omgeving laten opgroeien, toch?