Slimme technologie voor het opwekken van stroom

Het wordt steeds meer algemeen bekend dat het belangrijk is dat we een minder grote ecologische voetafdruk achter laten op de aarde. We richten als mens veel schade aan, aan het milieu en het klimaat. Als we willen dat de volgende generaties ook nog prettig op deze planeet kunnen leven, zullen we er toch iets zuiniger mee om moeten gaan. Gelukkig pakken veel bedrijven dit idee op en ook de wetenschap is volop bezig om nieuwe technieken te ontwikkelen om duurzaam leven zo goedkoop en makkelijk mogelijk te maken. Een onderdeel van deze ontwikkelingen is het duurzaam opwekken van stroom met duurzame energy systems.

Zo kennen we natuurlijk allemaal de monokristallijne zonnepanelen. Deze worden steeds goedkoper om aan te schaffen, omdat de productie ervan steeds efficiënter wordt en omdat het door meer mensen gekocht wordt. De kosten gaan omlaag en het rendement stijgt. Dit maakt het aantrekkelijker om over te stappen, of deels over de stappen, op zonnepanelen.

Een nieuwe ontwikkeling is zonnepanelen in glas. Ze hebben ontdekt dat dit ook een mogelijkheid is en dat het zelfs veel beter werkt dan ‘reguliere’ zonnepanelen. Dit hoeft niet per se op huizen, maar kan bijvoorbeeld ook in auto’s verwerkt worden. Veel automerken staan in de rij voor deze nieuwe ontwikkeling, want het is natuurlijk ‘hot topic’ en het wordt erg gewaardeerd als bedrijven voor duurzaam gaan.

De laatste ontwikkeling die we willen noemen is het verwerken van zonnecellen in dakpannen. Dakpannen heb je vaak sowieso al op je huis alleen bij deze zitten er zonnecellen in. Dit is een groot voordeel ten opzichte van gewone zonnepanelen, want ze tasten het straatbeeld niet aan. Het is netjes weggewerkt en je zult het verschil niet zien. Dit zal vooral toegepast worden op nieuwbouwhuizen, zodat over een aantal decennia alle huizen voorzien zijn van stroomopwekking via zonnecellen.