Online privacy dankzij een VPN

Wie middels Eweka of Pure Usenet download, download middels SSL. Hierdoor is het niet nodig om iets te doen aan je verdere privacy. Maar als het aankomt op gewoon surfen, een bezoek aan Facebook, email, dan denken mensen amper tot niet aan hun privacy. En dat terwijl het is tegenwoordig vrij makkelijk is om ervoor te zorgen dat je online privacy gewaarborgd is. Er zijn immers talloze oplossingen, van een proxy, VPN tot het tor netwerk. Welke oplossing biedt de meeste veiligheid en is betaalbaar?

Proxy, Tor of een VPN?

Over het algemeen is een proxy zeer veilig. Men neemt een ander IP aan en kan anoniem online surfen, mailen, winkelen en zelfs internetbankieren. Toch heeft een proxy een aantal nadelen. Een gratis proxy is amper bruikbaar omdat de verbindingssnelheid zo ver terugvalt dat je er eigenlijk niets aan hebt. Wie kiest voor een betaalde proxy betaald per GB en dat maakt een proxy te duur voor mensen die hun online privacy willen beschermen bij alles wat ze doen. Daarnaast wordt een proxyserver beheert door iemand en je weet maar nooit wat diegene gaat doen met je gegevens. Het is voor de beheerder van een dergelijke server namelijk mogelijk om mee te kijken.

Wie het Tor netwerk wilt gebruiken komt ook van een koude kermis thuis. Het Tor netwerk is ontwikkeld door het Amerikaanse departement van Defensie. Veel mensen die echt om hun online privacy geven durven alleen daarom Tor al niet eens te gebruiken. Daarnaast is Tor ontzettend langzaam, snelheden van 128Kb/sec zijn niet ongewoon. Het ergste is misschien wel dat Tor niet langer 100% veilig is. Tor is op verschillende manieren kwetsbaar. Mensen die het Tor netwerk gebruiken zijn dus nooit helemaal anoniem, wat het eindelijk allemaal nogal zinloos maakt.

Online privacy en een VPN

Een VPN is een virtuele prive netwerk. Met een app kan men inloggen op een gewenste VPN en op die manier een ander IP adres aannemen. Betaalde VPN bedrijven bieden VPN servers aan van over de hele wereld, waardoor het voor klanten mogelijk is om IP adressen aan te nemen van andere landen. Van Nederland tot Nieuw Zeeland, van Noorwegen tot Nepal, er zijn overal ter wereld virtuele privénetwerken waar men op kan inloggen. Als je eenmaal een ander IP adres hebt, kan niemand zien wat je online doet. Een virtueel privénetwerk heeft geen nadelen, alleen maar voordelen. De download en upload snelheid wordt zelden minder dan je internetverbinding en een VPN biedt echte online privacy. Wij willen hier uitgebreid ingaan op de vele voordelen en alle mogelijkheden die een VPN biedt.