Minder laaggeletterdheid is meer deelnemen in de maatschappij

Een mail schrijven naar een klant een persbericht opstellen of even met een plan van je collega meelezen: voor velen de normaalste zaak van de wereld. Maar in Nederland kunnen 1,1 miljoen mensen uit de beroepsbevolking onvoldoende lezen en schrijven. Dit bemoeilijkt het deelnemen in de samenleving, en Gouda wil juist dat iedereen meedoet. Meedoen op de arbeidsmarkt is daarbij het belangrijkste. Daarom is op 5 september een startbijeenkomst Taal Werkt! om bedrijven bewust te maken dat goed lezen en schrijven nodig is om te kunnen functioneren op het werk en in de maatschappij.

Gouda zet al langer in op het voorkomen van laaggeletterdheid. Zo hebben vrijwillige taalcoaches met veel toewijding en plezier vele inburgeraars ondersteund door regelmatig te oefenen met het spreken van de Nederlandse taal en samen de woonomgeving te verkennen. De link met de arbeidsmarkt is al gemaakt in het taaltraject NT2, ofwel Nederlands als tweede taal. In dit traject werken WWB-ers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan hun taalverhoging, en zijn zo beter bemiddelbaar voor een baan.

De huidige arbeidsmarkt vraagt nog steeds om het verminderen van laaggeletterden, om zo mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden. De bijeenkomst TaalWerkt! laat bedrijven weten dat ze laaggeletterden binnen hun bedrijf cursussen kunnen laten volgen om te leren lezen en schrijven. In samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven (gesteund door prinses Laurentien) bieden de diverse gemeenten in de regio de gelegenheid om laaggeletterdheid onder het personeel aan te pakken. Dit gebeurt via trainingen in het bedrijf of bij het ID college. Deze mogelijkheid krijgen bedrijven de komende jaren om zo laaggeletterdheid in onze regio te voorkomen en te verminderen.

Wethouder Marion Suijker ondersteunt deze ontwikkeling: “Om deel te kunnen nemen aan de maatschappij is lezen en schrijven essentieel. Zeker om mensen aan het werk te helpen of te voorkomen dat ze door ongeletterdheid worden ontslagen. Als gemeente doen we hier al veel aan, maar iedere laaggeletterde is er een te veel”.

Week van de Alfabetisering

Op maandag 3 september start de Week van de Alfabetisering, georganiseerd door Stichting Lezen & Schrijven. In deze week, die tot en met 9 september duurt, wordt door heel Nederland stilgestaan bij laaggeletterdheid en de problematiek die dit onderwerp met zich meebrengt. In deze week worden in heel Nederland door verschillende organisaties ongeveer 400 activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van lezen, schrijven en taal. Meer informatie over de Week van de Alfabetisering is te vinden op www.weekvandealfabetisering.nl.

Bron: Gemeente Gouda (via Nieuwsbank)