Microkrediet, wie kent het niet?

Microkrediet, wie kent het niet? Nou, heel veel mensen in feite! Dat is ontzettend jammer, want het microkrediet is een mooi en goed iets en er zouden veel mensen bij gebaat zijn wanneer iedereen het microkrediet kende. Daarom zal ik in dit artikel uitleggen wat het microkrediet is, en welke vormen er bestaan. Er bestaan eigenlijk twee soorten microkrediet: microkrediet als ontwikkelingshulp en microkrediet voor Nederlandse ondernemers. Allereerst wat uitleg over de eerste vorm, microkrediet als ontwikkelingshulp voor in het buitenland.

Microkrediet als ontwikkelingshulp.

Bij deze vorm wordt het microkrediet toegepast om mensen een kans te geven zichzelf uit de armoede te helpen, door hen een kleine lening te verschaffen. Het gaat hierbij niet om de allerarmsten op aarde, maar om mensen die al wel wat hebben, maar die elke maand nauwelijks rondkomen en die nooit kunnen sparen of verder kunnen komen door gebrek aan geld. Dit heet de zogenaamde poverty trap, de armoedeval. Mensen willen wel, zouden het ook wel kunnen maar hebben gewoon niet genoeg geld om zichzelf en hun bedrijf verder te helpen door te investeren. Denk aan een arme man met twee koeien. Elke maand verkoopt hij zijn melk en heeft hij net genoeg geld over om zichzelf en zijn gezin te voeden. Hij kan niet sparen, daar is simpelweg geen geld voor. Als een van de koeien dood gaat of ziek wordt, heeft hij een probleem. Met een microkrediet zou deze man nog 4 koeien kunnen kopen en een melkmachine, bijvoorbeeld. Dan kan hij beter en goedkoper produceren en gaat hij voortaan winst maken. Van die winst kan hij zijn lening afbetalen en gaan investeren in zijn bedrijf. Op die manier werkt het microkrediet als ontwikkelingshulp heel goed. Het helpt een land echt vooruit, en omdat de inwoners van een land het echt zelf moeten doen en het hen niet in de schoot wordt geworpen, heb je ook niet het probleem van demotivatie bij de lokale bevolking zoals wanneer je hen alles gewoon geeft.

Microkrediet voor ondernemers in Nederland.

Nederlandse ondernemers kunnen ook gebruik maken van het microkrediet. Wanneer zij een bedrijf hebben dat ze willen uitbreiden of graag een bedrijf zouden willen opstarten, maar ze voor deze dingen niet genoeg geld hebben, is er een lening nodig. Vaak durven traditionele banken de jonge, risicovolle ondernemers geen lening te geven, uit angst dat de ondernemers het niet terug zouden kunnen betalen omdat hun bedrijf failliet kan gaan. Op zich is dit een reƫle angst, maar het is wel heel jammer dat er goed ondernemerschap door verloren gaat. Daarom is er in Nederland ook het microkrediet: om ondernemers een kleine lening te kunnen verschaffen die hen vooruit kan helpen. Omdat de lening zo klein is, namelijk maximaal 50.000 euro, is het ook minder erg wanneer de lening niet kan worden terugbetaald: er gaat namelijk minder geld verloren. Een beperkte lening heeft natuurlijk ook beperkte mogelijkheden, maar vaak blijkt dat ondernemers toch heel wat voor elkaar kunnen krijgen met een microkrediet. Microkrediet is ook in Nederland een succes!

http://microkredieten.net/

https://qredits.nl/