Hoe help je je angstige hond?

Iedereen ervaart wel eens angst. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor dieren, in dit geval honden. Als wij mensen bang zijn, kunnen we daar over praten met anderen, waardoor het hopelijk minder erg wordt. Honden kunnen dit niet. Hierdoor is het ook lastig voor honden om aan te geven dat ze angst ervaren en te zorgen dat ze zich minder angstig voelen. Als je merkt dat je hond zich angstig voelt, wil je natuurlijk alles doen zodat hij zich weer fijn voelt, maar hoe doe je dat op een goede manier? In dit artikel lees je een aantal tips.

Als eerste is het belangrijk om je hond niet te negeren en te denken dat het wel weer over zal gaan. Dieren doen bijna nooit iets voor niets, dus als ze naar jou toe communiceren dat ze angst ervaren, dan is dit ook zo en moet je hier iets mee doen.

Vervolgens moet je nagaan waar de angst vandaan komt. Dit is de ene keer gemakkelijker te ontdekken dan de andere keer. Soms heeft de angst een hele duidelijke oorzaak en soms niet. Als je weet waar de angst zit, kun je kijken of je dit kunt proberen te vermijden. Wordt je hond bijvoorbeeld bang van auto’s die hard voorbij rijden? Ga dan voortaan liever een rondje lopen in het park dan langs een drukke autoweg. Zo voorkom je onnodige angstige situaties.

Als je hond angst ervaart, moet je hem daar nooit voor straffen. Je denkt misschien, ik wil dit gedrag afleren, maar zo simpel werkt het niet bij angst. Als je een bange hond straft, zal hij alleen maar meer van streek raken en vergroot je het gedrag dus alleen maar.

Wil je een angstige hond kalmeren, dan zul je hem zelf ook kalm moeten benaderen. Zorg ervoor dat de hond zich veilig bij jou voelt en stel hem gerust. Daarnaast kun je je ook eens verdiepen in homeopathie hond. Er zijn allerlei natuurlijke middelen op de markt die kalmerend kunnen werken. Als het probleem blijft, neem dan contact op met een professional om te kijken wat je eraan kunt doen.