Het geheim om SEO tekstschrijver te worden

SEO tekstschrijver is typisch zo’n baan waar je nooit over na hebt gedacht. Misschien wist je niet eens dat dit werk bestond. Toch is dit een groeiende beroepsgroep. SEO teksten zijn namelijk noodzakelijk voor elke website die bezoekers wil lokken en daarna wil vasthouden. Zonder een SEO tekst is je website namelijk bijna niet te vinden door een zoekmachine en zonder een interessante inhoud van die tekst zijn de getrokken bezoekers snel weer vertrokken.

 

Wat een SEO tekstschrijver eigenlijk doet

Een SEO tekstschrijver zorgt ervoor dat een tekst maximaal voldoet aan de eisen die zoekmachines stellen aan teksten van websites. Grote zoekmachines hebben hierbij uiteraard meer de aandacht. Zo is het belangrijk dat een zoekterm meerder malen in een tekst terugkomt. Te vaak dezelfde zoekterm is echter ook niet goed. Een zoekmachine is geprogrammeerd om misbruik te herkennen en zal een tekst met teveel dezelfde woorden daarom lager waarderen. Ook een onzintekst kan door slimme technologie uitgefilterd worden. Het is dus de uitdaging om een kloppende tekst met het juiste aantal zoekwoorden te produceren.

 

Wat je allemaal moet kunnen

Een SEO tekst komt op een website te staan. Mensen zullen de tekst lezen en op basis ervan beslissen of ze zaken willen doen met het bedrijf waarvan de website is. Een tekst moet dus interessant zijn en geen schrijffouten bevatten. Ook staat de lengte van de tekst van te voren vast, je moet je verhaal dus in een beperkt aantal woorden kunnen doen, maar ook niet te kort van stof zijn. Je moet de taal waarin je schrijft dus goed beheersen. Je schrijft natuurlijk geen literatuur, dus je hoeft ook weer geen Nederlands gestudeerd te hebben. Daarnaast moet je de regels kennen die zoekmachines hanteren. Als je een tekst kunt produceren die aan deze voorwaarden voldoet kun je aan de slag als SEO tekstschrijver.

 

Hoe kom je aan werk

Je kunt zelf aan de slag als éénmansbedrijf. Dan moet je echter ook zelf zorgen dat je aan werk komt. Zeker voor een beginnende schrijver is dat vrijwel onmogelijk. Er zijn ook een groot aantal bureaus die webteksten aanbieden. Sommige daarvan houden gewoon kantoor, zodat je naar je werk gaat en per uur betaald wordt. Andere werken met freelancers die per woord, uur of opdracht betaald worden. Vaak wordt er wel werkervaring gevraagd, maar er zijn ook stageplaatsen om ervaring op te doen.