Geuren in de marketing

Marketing op basis van geuren maakt deel uit van de zogenaamde zintuiglijke marketing. Het gebruik van parfums of geuren voor marketingdoeleinden is gebaseerd op de impact van onze zintuigen, die natuurlijke reacties op en relaties met producten uitlokken, wat vaak leidt tot de aankoop van een product waarmee de geur verbonden is.

De toepassing van geuren in de marketing is niet nieuw, maar dankzij nieuwe technologieën zijn de mogelijkheden verbeterd en is er rond deze techniek een volledig nieuwe sector ontstaan. Bij het gebruik van geurmarketing komt het erop aan de effecten en voordelen te benutten van onze zintuigen, die een natuurlijke aankoopneiging stimuleren. Consumenten maken al jarenlang aankoopbeslissingen op basis van geurmarketing. Van al onze zintuigen heeft geur de grootste invloed op onze keuzes, onze gevoelens en onze reacties. Geur activeert onze hersenen en zorgt voor een koppeling met onze emoties en ons geheugen, wat een reactie stimuleert en herinneringen oproept aan gebeurtenissen en momenten uit het verleden.

Marketingcampagnes maken gebruik van geurstrategieën om een langdurige band te creëren tussen de klant en het product. Ondernemingen gebruiken geuren om iemands stemming te veranderen en bijvoorbeeld een aangenaam en ontspannen gevoel te creëren. Hoe vaak bent u al niet een restaurant binnengestapt waar de aroma’s uw eetlust aanscherpen voor wat er op het menu staat? Bedrijven schakelen kunstmatig geproduceerde geuren in om een gevoel van welzijn te creëren, zodat de klanten zich op hun gemak voelen. Hoe relaxter de klant, hoe groter de kans dat hij of zij meer producten aankoopt. Vastgoedmakelaars gebruiken de geur van koekjes om herinneringen aan thuis op te roepen. Netheid en een gevoel van welbehagen gaan samen met de sector van de luchtverfrissers en artificiële geuren, die iets negatiefs omzetten in iets positiefs. Kruideniers maken gebruik van geuren zoals versgebakken brood en gebraden vlees om klanten ertoe aan te zetten hun levensmiddelen aan te kopen: de geur van gerechten die worden bereid zorgt ervoor dat we het water in de mond krijgen, wat leidt tot een natuurlijke aankoopreactie.

In hun merkstrategieën proberen ondernemingen geuren te koppelen aan hun producten, net zoals ze doen met hun logo, om klanten aan te trekken en hun aankoopbeslissingen te beïnvloeden. In bioscopen wordt geurmarketing gebruikt om de bezoekers die binnenkomen en de geur van verse popcorn ruiken, ertoe te overhalen een snack aan te kopen. De sectoren schoonheidsverzorging en cosmetica maken al jarenlang gebruik van geuren, die worden geassocieerd met gevoelens van genot voor zowel mannen als vrouwen. Iedereen heeft wel al eens door een winkel gelopen en de verschillende geurtjes uitgeprobeerd of van de verkoopster een staaltje gekregen van het nieuwste parfum. Onze reukzin geeft bovendien vaak de doorslag, door de gewenste boodschap door te geven aan onze hersenen.

Nu Valentijn nadert, staan de toonbanken van parfumerieën weer vol met cadeausets en andere verleidingen, hoofdzakelijk bedoeld voor mannen, als geschenkje voor de vrouwen in hun leven. Ook voor tal van andere producten is het echter zo dat een geur cruciaal kan zijn bij het nemen van een aankoopbeslissing. Testers zijn hier een letterlijk voorbeeld van, maar ook geuren in de winkel kunnen iemands passie aanwakkeren.

Geurmarketing is dan ook een zeer wezenlijke en actieve vorm van zintuiglijk marketing, die overal ter wereld wordt toegepast. Wanneer u binnenkort een doos popcorn koopt, een heerlijk broodje of een flesje parfum voor uw partner, is de kans groot dat actieve geurmarketing hierin een grote rol heeft gespeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.