Een houten vloer verven

Je kunt vele jaren lang doen met een houten vloer. Maar na lang gebruik en vele jaren kan de vloer er wel wat minder mooi uit gaan zien. De kleur wordt een beetje vaal, de vloer verliest zijn glans en er ontstaan krasjes. Aan de ene kant geeft dit de vloer juist karakter, maar het kan ook dat je je er aan stoort. In dat geval is het een goede optie om de vloer te verven. Zo lijkt het net alsof je er een nieuwe vloer hebt ingelegd.

Vind je de kleur van de vloer nog prima, maar wil je graag een beschermlaagje aanbrengen over de vloer, om nog meer krassen en beschadigingen te voorkomen, dan kun je het beste parketlak aanbrengen. Je hebt de keuze uit glanzende parketlak of matte parketlak. Het ligt er dus net aan wat je smaak is en wat je mooi vindt staan bij de inrichting van het huis. Je hoeft niet bang te zijn dat de kleur minder mooi wordt van deze lak, want het is doorzichtig en laat daarom juist de kleur goed intact.

Het kan ook dat je juist wel iets wil doen aan de kleur van het hout. Als je de kleur wat minder fel wilt maken, kun je white wash gebruiken. Dit legt als het ware een witte waas over het hout heen, omdat het een semi-transparante verf is. Deze verf kan zowel voor binnen als voor buiten gebruikt worden. Een voordeel van deze verf is dat je resultaat al na één behandeling bereikt wordt, waardoor het dus weinig moeite kost om te doen. Mocht je de vloer nog wat witter willen hebben, dan kun je simpelweg een extra laag aanbrengen. Met elke laag wordt de witte waas wat dikker en verdwijnt beetje bij beetje de originele kleur van het hout.