Een gebit als nieuw met nieuwe technieken

Elk jaar zou iedereen twee keer naar de tandarts moeten. Toch gebeurt dit niet altijd. Veel mensen gaan maar één keer per jaar naar de tandarts. Dit heeft deels te maken met een onderbezetting bij de tandarts. Door de onderbezetting kunnen mensen niet meer één keer in het half jaar naar de tandarts.

Tijdens deze controles komt het regelmatig voor dat iemand een gaatje heeft. Dit komt meestal door zoet eten. Tanden kunnen veel hebben en kunnen zichzelf tot op zekere hoogte herstellen, maar tegen zoet eten zijn tanden niet bestand. Als je regelmatig zoette dingen eet komen er uiteindelijk gaatjes die je tanden niet meer zelf kunnen herstellen. Uiteindelijk moet je deze gaatjes bij de tandarts laten dichten.

Soms komt het voor dat het gaatje zo groot is dat er geen beginnen meer aan is. Een tand vullen is dan geen optie meer en de tandarts moet dan de kies trekken. Na het trekken van de kies ontstaat er een gat tussen de tanden. En een dergelijk gat kan soms in negatieve zin opvallen. Uiteindelijk ontstaat de behoefte om dit gat weer op te vullen. En dat kan met een implantaat kies.

Een implantaat kies is een op maat gemaakte kies die tegenwoordig met de 3d printer wordt geprint. Vroeger duurde het weken voordat de fabrikant de kies klaar had. De kies kan daarom pas na ongeveer twee maanden worden gezet.

Echter loopt de patiënt dan twee maanden lang met een gat in zijn of haar mond en dat moet nu juist voorkomen worden. Met de nieuwe technieken van tegenwoordig en de nieuwe samenwerkingsverbanden van sommige orthodontiepraktijken kan de implantaat vaak dezelfde dag nog worden gezet en heb je dezelfde dag een nieuwe tand in je mond. Meestal gaat het goed en heb je geen vervelende bijwerkingen van de behandeling.