De geschiedenis van de trampoline

Nu hebben mensen grote trampolines of een in ground trampoline in de tuin, maar vroeger was dat iets wat je enkel zag in het circus en bij acrobaten. Waar trampolines vandaan komen en hoe ze aan hun naam komen is echter nooit helemaal duidelijk geweest. Natuurlijk is dat al onderzocht en over gespeculeerd. Dat leidde tot verschillende verhalen over het ontstaan van de trampoline. Wanneer is de trampoline ontwikkeld en waarom? Wanneer werd de eerste trampoline gemaakt? We zochten het zelf eens uit.

In het jaar 1800 werd Spanje overheerst door grote sociale problemen, rellen en een oorlog. Als afleiding daarvan was er het Circus, dat genoot dan ook een hoog aanzien bij de Spaanse bevolking. Er was een Franse circusartiest die zichzelf “du Trampoline” noemde, hij raakte bekend doordat hij het land rondreisde met een speciaal apparaat. Du Trampoline had van de vangnetten die in een circus gebruikt worden een eerste soort trampoline gemaakt waarop hij gedurfde sprongen en stunts kon maken. De spanjaarden waren erg onder de indruk en noemde het apparaat “el trampolin”. Zo werd de eerste versie ervan geboren.

Ongeveer 100 jaar later leefde George Peter Nissen, hij was lid van de Gymnastiek en Turnvereniging. Op een dag ging hij naar een rondreizend circus kijken. Hij was gefascineerd door de trapeze artiesten die trucs uitvoerden al vliegend door de lucht door het terugkatapulteren van het vangnet. Dat wekte zijn interesse voor dat veerkrachtige vangnet waaruit hij een nieuw idee haalde voor een turnapparaat. Hij begon aan een prototype van een ‘springtafel’, maar pas jaren later kan hij dat optimaliseren met een springmat van nylon stof. Daarmee maakte hij een acrobatische reis. Tijdens de doorgang door Mexico riepen de toeschouwers “el trampolin”. Daardoor besloot George in 1939 de term trampoline te laten vastleggen als merk. Later zal die merknaam uitgroeien tot een wereldwijd bekende productnaam.